2019 - 2020 tanév

Iskolakert - Školská záhrada
Ez olvasható azon a nagyméretű táblán, mely iskolánk kertjébe vezet. A nyugalom, az állandó változás, a remények birodalma ez, ahol a 2019-es tanévtől kezdődően egy újabb színtéren kezdődött meg intézményünkben a természeti nevelés.  Az Országos Iskolakert Fejlesztési Program keretein belül, az Iskolakertekért Alapítvány jóvoltából Szarvas Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata iskolánk rendelkezésére bocsájtotta a Szlovák Tájház melletti épület udvarán lévő megművelhető földterületet. Csaknem 1000 négyzetméteres az udvar, melyből 400 négyzetméter a veteményes. A zárt udvarban található, pihent fekete földet tartalmazó, konyhakerti művelés alá bevont terület ideális helyszíne a természetismeret, környezetismeret, technika tanóráknak, ahová tanulóink nagyon szívesen járnak. Az épület és a hozzá tartozó udvar családi ház jellegű, így nem csak  iskolakerti feladatokat, de szabadidős tevékenységeket, vetélkedőket, találkozókat is terveztünk oda. Valamennyi gyermek számára tudatosítottuk azt, hogy a kert nem csak kitartó munkát, de a kikapcsolódást és sok élményt is rejt. Látogatásaink és munkaalkalmaink során már az előkészítő fázisban (traktoros szántás után a gyerekek szedték össze a földből a fű - és gyökércsomókat, ők gyűjtötték össze a tégla és cserép törmelékeket) örömmel csodálkoztak rá a földben élő állatvilágra. Gilisztát, drótférgeket, pajorokat találtak és vizsgáltak meg tüzetesen óriási ováció közepette. Végre egy hely, ahol nem kell ülni, ahol nem muszáj csendben maradni a tanórán, ahol lehet tevékenykedni, sarazni, folyamatokra és történésekre rácsodálkozni. A tanulók testközelbe kerülhetnek a természettel, megismerhetik az öngondoskodás és a gazdálkodás alapjait, láthatják az egészséges bio-termesztés folyamatát, megtanulhatják azt is, hogy a növényeknek mely része fogyasztható, mely része komposztálható. Mindeközben nő a gyerekek fizikai terhelhetősége, kitartása, feladattartása. Megtapasztalják, hogy mennyivel ízletesebb az önmaguk által nevelgetett növény termése. Figyelemmel kísérik nem csak az évszakok változását, de évszakon belül is egy-egy növény fejlettségi állapotát, összehasonlítást tudnak tenni, következtetéseket tudnak levonni. A kerti élőlényekre is figyelmet fordítottunk. Ennek kapcsán készítettek a 4. b osztályos tanulók egy rovar lakot, ahogyan ők nevezték el „zümi tanyát”, ami arra hivatott, hogy a mézelő virágokra szálló rovarok segítség a kertünkben a beporzást.
Szerencsére veteményezés után gyorsan mutatkoztak az eredmények is. Áldás volt a munkánkon, mert minden veteményezés után jött egy kisebb-nagyobb eső, így a magok gyorsan fejlődésnek indultak és hamar láttuk a földből kibújó, szépen soroló salátát, borsót, retket. Az elültetett növényeink a szeder, a málna, a ribizli, és a fűszernövények is életre keltek és a fejlődés jeleit mutatták.
A kis kertészeket a szülők is segítették azzal, hogy a pályázaton elnyert kerti szerszámok és vetőmagok mellé még további vetőmagokkal, zöldség és virágpalántákkal, gyümölcsfa és bokor csemetékkel ajándékozták meg az iskolakertet.
Az általános iskola minden korcsoportja számára van megfelelő munkaeszköz a gyakorlókertben. Így ásók, lapátok, ásóvillák, gereblyék, különböző fejű kapák, öntözőkannák, metszőollók, ültetőfák, slagg, füles kasok, kis vödrök és kézi kapircsok, lombseprűk segítik a gyerekek munkáját.
A tavasztól - őszig terjedő tenyészidőben 25 féle növényt vetettünk, ápoltunk és takarítottunk be az iskolakertből a gyerekek és olykor a szülők aktív közreműködésével, melyet a tanulók gyakran kint helyben fogyasztottak el (borsó, retek, sárgarépa, paradicsom, karalábé), volt amit hazavittek, mert bő terméssel jutalmazták a tövek meg a kis gazdákat (saláta, kukorica, cukkíni, spárgatök, cékla, paradicsom) és volt olyan, amit egyéb iskolai programjainkon használtunk fel (sütőtök és termések a zöldségfaragáshoz).
2019. június 06-án volt a kertavató ünnepség, melyen az intézményvezetésen kívül jelen voltak az Iskolakert Alapítvány vezetői, városunk vezetői, a Földművelésügyi Minisztérium delegáltjai is. Erre az alkalomra készültek el a növények neveit szlovákul és magyarul tartalmazó táblácskák, hogy mindenki tudhassa, milyen növénnyel áll szemben, ugyanis sok gyermek olyan családból jár iskolába, ahol már nem művelnek kiskertet, vagy panelházban lakik. Szintén erre az alkalomra az iskolakertről szóló rajzok és remekbeszabott versek is készültek a gyerekek részéről, melyeket helyben állítottunk ki, illetve maguk szavalhatták el saját költeményüket.
„Intézményünk tanulói létszáma jelenleg 358 fő, ami 20 osztályból áll. A legtöbb osztály nagy érdeklődést mutat a kert felé. Célunk, hogy a jövőben minél több pedagógus és osztály kapcsolódjon be a programba, megismerve ezáltal a kert nyújtotta lehetőségeket, örömöket.
„Kmotricza Margit kertvezető helyettes gondoltait idézve megtudhatjuk, hogy osztálya milyen lelkesedéssel vágott bele a munkába:
„A kertészkedés világnapját választotta indulása időpontjául a Szlovák Általános Iskola 4. b osztályos tanulói. Hogy hová indultak? Az iskolakertbe. Eddig soha nem tapasztalt izgalom járta át a munkásruhába öltözött, kesztyűvel és kerti szerszámokkal felfegyverkezett osztályközösséget. Mi van ott? Mit fogunk csinálni? Záporoztak a kérdések a tanulók részéről jobbról és balról folyamatosan, amint kiderült, hogy beindult a haszon és oktatókert. Málna, szeder és ribizlibokrok ültetésével kezdték meg a terület meghódítását. Gondos és növényeiket szerető gazda módjára a tanulók el is neveztek egyes frissen ültetett példányokat. Így Szederke és Szeder Royal tüske nélküli tövek az őket ért hurcibálás, beiszapolás és alapos odalapogatás/tömörítés után egyetlen feladatukra koncentrálhattak, mégpedig a növekedésre.„

2019 őszén az iskolakert egy megtisztelő felkérésnek eleget téve bemutatkozhatott a nagy nyilvánosság előtt. A szarvasi Szilvanapok rendezvénysorozaton a regionális kertbarát körök kiállításán vehettünk részt, ahol a tanulók által termesztett növényeket mutattuk be. Félve vállaltuk el, hiszen üresnek hittük már a kertet szeptember elejére, azonban fűszernövényeket, babot, tökféléket, céklát, sárgarépát, petrezselymet, burgonyát is tudtunk kiállítani. Szintén bemutattuk fotókon keresztül a gyerekek arcán nyomon követhető örömöt és tevékenységeket a kerti munkák során. Egy látogató megjegyzését örömmel konstatáltam, miszerint „Minden iskolának így kellene!” Osztom a látogató véleményét, mert az „égig érő tanterem” látványa, tanulókra gyakorolt pozitív hatása hatványozottan segíti az oktató-nevelő munkánkat.
Kmotricza Margit
INFORMÁCIÓ
5540 Szarvas, Szabadság út 29
Email: iroda@szlovak-szarvas.sulinet.hu
Telefon: +36 66 312-104
KÖZÖSSÉGI MÉDIA
Copyright © Szlovák Általános Iskola, Szarvas 2019. All rights reserved.